Dodaci za sajt su obavezni deo sadržaja

08/10/2014 17:28

Postoji mnogo mogućnosti i rešenja da Vaš sajt postane zanimljiviji i ne bude monoton. Učinite ga atraktivnijim za Vaše posetioce kako bi postali Vaši stalni čitaoci i svrstajte u sadržaj sajta makar nekoliko dodataka. Uglavnom su besplatni.

Atraktivni dodaci su na primer animacije, grafike, prevodioci, pretraživači, brojači poseta, knjige gostiju , ankete... Za neke dodatke za sajtove se plaća dok početnici ili oni koji sajt imaju i održavaju iz hobija, imaju na rapolaganju mnoštvo onih besplatnih.

Brojači na sajtu – imaćete uvid u posećenost

Na mreži je dostupno dosta online servisa koji nude razne brojače i besplatnu statistiku namenjenu sajtovima. Probajte da pronadjete ono što Vam odgovara na sledećim adresama.

StatCounter.com –je servis koji omogućava da pratite statistiku koja se odnosi na sadržaje sa vašeg sajta. Statistiku pomoću sajta StatCounter je veoma jednostavno pratiti, podaci su detaljni, a moći ćete i da podešavate fontove, dizajn, brojača, brojke, pozadinu, a postoji i opcija nevidljivog brojača.

AmazingCounters.com – će Vas zadiviti svojom preciznošću i brzinom. Osim toga, pošto ima više stotina različitih dizajna brojača, vaš brojač će izgledati prilično lepo i neobično. Podaci su kvalitetni i detaljni.

eXtreme.com - je moguće, jedan od najkvalitetnijih servisa za praćenje statistike sajtova. Dobićete dosta važnih i korisnih informacija i podataka – na primer o tome kolika je dnevna ili mesečna posećenost, kakvi su proseci trajanja poseta, koje su lokacije sa kojih dolaze posetioci, koji tip pretraživača koriste, IP adrese i još dosta važnih podataka.

SiteTracker je servis koji u ponudi ima grafike, države, rezolucije monitora, IP adrese, grafika, podatke o najposećenijim danima, zatim statistiku osnovanu na lokalnoj vremenskoj zoni, odredjivanje lokacija sa kojih dolaze posete i još mnogo drugih opcija.

Za statistiku možete probati da koristite i sledeće servise: SimpleCount, WebStat.com, SuperStats, Toplist , StatsSheet.com...

Skripte kao dodatak

Sajt će izgledati mnogo bolje i sadržajnije ako poseduje skripte kao što su java, html, cgi, php.

Grafike

Pronadjite na interentu neki od brojnih sajtova koji nude besplatnu grafiku. Naći ćete sigurno nešto što vam zapeti za oko kao što su na primer karikature, natpisi, razne pozadine, ikone...

Knjige gostiju

Knjige gostiju su zapravo web strane gde će se oni, koji posećuju sadržaje na vašem blogu ili sajtu, upisati i ostavljati svoje utiske, ali i komentarisati sadržaj i postove sajta. Pronadjite besplatne knjige gostiju na internetu jer su jako važne u smislu obezbedjenja povratnih informacija vaših posetilaca o tome šta misle o vašem sajtu, šta bi promenili, šta im se dopada a šta ne.

Na ovaj način ćete takodje pokazati i da Vam je stalo do mišljenja drugih. Knjige gostiju su savršen način da ostvarite komunikaciju sa osobama koje zanimaju slične stvari kao i Vas, a sve to sa ciljem veće posećenosti. Ako ste se prijavili da zaradjujete na osnovu sajta, ovo Vam svakako ide u prilog, jer je poznato pravilo – više poseta – više novca.

Prevodioci

Ako Vaš sajt ima opciju prevodjenja na strane jezike, biće prilagodnljiviji i samim tim, verovatno će biti privlačan čitaocima koji nisu sa Vašeg govornog područja.

Pretraživači

Opcija koja omogućava posetiocima da pretraže Vaš sajt ili blog. Vrlo korisna opcija koja će olakšati surfovanje po sadržajima naročito ako vam je sajt obimniji i sa komplikovanijim sadržajem.

Contact