Kako kupiti auto uz minimalni rizik

08/10/2014 17:31

Uglavnon, automobil možete kupiti od drugog fizičkog lica, na auto placu ali i od samog proizvodjača.

Fizička lica, najčešće nude malo povoljnije cene, ali i ostali načini kupovine imaju neke druge vrste prednosti. Tako na primer, ukoliko automobil pazarite direktno od proizvođača, vozilo će vrlo često imati neki tip garancije, a znaćete ida je detaljno prošlo proceduru testiranja i provera, pre nego što je izašlo na tržište. Cene takodje nisu previsoke.

Da biste kupili automobil a da pritom ne bude neprijatnih iznenadjenja, preporuka je da auto pazarite kod prodavca koji nudi isključivo proverena vozila, odnosno kod dilera samih proizvodjača vozila.

Mesto kupovine je naročito važno ako kupujete polovni automobil. Pre nego izadju na tržište, polovni automobili koje će Vam ponuditi dileri proizvodjača, prolaze detaljnu kontrolu.

Sertifikati i garancije

Vozila su sa sertifikatom i podvrgnuta su detaljnoj analizi svih važnijih parametara. Ovakva provera obuhvata utvrdjivanje istorije servisa vozila, zatim, vrši se zamena ulja i proverava se ukupno stanje kako unutrašnjosti , tako i spoljašnosti vozila.

Analiza obuhvata još i proveru svih tehničkih osobenosti, sistem kočnica i amortizera, motor, sistem upravljanja. Lista svih provera je malo duža, ali , kada se sa proverama završi, auto ima sertifikat i garanciju da sve performanse koje su analizirane, funcionišu bez problema.

Posetite neki od sajtova lokalnih predstavnika odnosno prodavaca svetskih kuća koje se bave proizvodnjom vozila. Na ovaj način možete se lako i brzo informisati i detaljima provere vozila.

Sertifikacija zavisi direktno od samog proizvodjača, pa i programi za ovakve polovnjake imaju drugačije nazive. Primera radi, BMW – ov program se naziva „Premium Selection“, a za Folksvagenova vozila, - „Weltauto“ .

Iskoristite baze podataka

Ako sami želite da proverite učestalost kvarova za neki tip vozila, ili pouzdanost vozila, pronadjite istraživanja na tu temu kao što su američka J.D. Power ili Consumer Reports ili nemačka - ADAC, DEKRA, TÜV...

Dakle, u odnosu na nekad, danas je metod provere znatno lakši i brži jer svako može pristupiti statistici i bazama podataka koji se odnose na pouzdanost automobila.

Kompletna informisanost uvek je ispravan korak i način da auto kupite sa manjim rizikom.

Kada pregledavate statistiku za odredjeni tip auta, osim informacija o učestalosti kvarova , videćete i podatke o prosečnom vremenu zadržavanja u servisima, ceni radova mehaničara i slične informacije.

Koje su još prednosti ovakvog načina kupovine?

Nije retkost a i vrlo je moguće da „naletote“ na auto kojo jeskoro kao nov! Usled napretka tehnologije i stalnog izbacivanja novih modela na tržište, cene brzo padaju pa tako na primer , automobili koji su stari oko godinu dana, koštaju čak 20 do 30 posto jeftinije u odnosu na novi auto iste marke.

Osim toga, uštedećete na troškovima za osiguranje, a moguće je i da vozilo koje kupujete još uvek ima fabričku garanciju.

Posebna pogodnost je i mogućnost cenkanja, kada su u pitanju polovnjaci.

Na kraju, upotrebite internet kao izvor brzih informacija, pitajte prijatelje za njihova iskustva, ili da li možda poznaju nekoga ko prodaje svoj auto... Sigurno je da ćete tako smanjiti mogući rizik.

Probna vožnja pre kupovine automobila je svakako nešto što se podrazumeva!

 

Contact