Kako su pocele trke formule 1

08/10/2014 17:36

Formula 1 je verovatno najatraktivnija i najskuplja trka motornih vozila. Nakon trka na posebnim stazama ili na zatvorenim gradskim ulicama , rezultati se objavljuju u dve kategorije: najbolji vozač Formule 1 i najbolji konstruktor vozila Formule 1. Tokom trka vozila se kreću brzinama i većim od 320 km/h.

Prve trke – 1950 godine

Takmičenje je počelo 1950. A pokrovitelj je Međunarodna automobilska federacija Tradicionalni centar trka je Evropa gde su sedišta svih timova, o gde se vozi oko 50 posto svih trka. Televizijski prenosi trka gledaju se u preko 200 država.

Prvo takmičenje Formule 1 bilo je 1950. Godine, kada je prvenstvo osvojio Italijan Đuzepe Farina u svojoj Alfi. Prvi Britanac koji je osvojio Svetsko prvenstvo je Majk Hotorn, nakon čega su timovi iz Velike Britanije postali dominantni desetak godina. Godine 1987, turbo bolidi Formule 1 su proizvodili 1000 ks i oni su ostali najsnažniji trkački automobili ikad napravljeni.

Zanimljivo je da je FIA zbog pritužbi da je tehnologija određivala rezultat trka više od veštine vozača, zabranila 1994. mnogo pomoćnih sredstava.

Ekipe Meklaren i Vilijams su dominirale 80-ih i 90-ih.Rivalstvo između legendi Airtona Sene i Alena Prosta bilo je u žiži interesovanja 1988 ali tragično stradanje Sene 1994. na Velikoj nagradi San Marina je uslovila poboljšanje sigurnosnih standarda u Formuli 1. Od tada, tokom trka nije stradao ni jedan vozač. FIA je napravila radikalne promene na stazama i bolidima koji su usporeni, a stazama su dodate široke staze izletanja.

Cena ovih takmičenja je usled tehnoloških napredaka u 90-im naglo rasla, pa niskobudžetne ekipe nisu finansijski mogle da opstanu, a tada se povuklo čak 28 timova iz Formule 1.

Staze

Većina staza je napravljena isključivo za trke Formule 1, iako postoji ulična trka koja se vozi na stazi Monako, kojaje jako popularna zahvaljujući istoriji i glamuru ove kneževine, bez obzira što je prati glas da nema adekvatne bezbednosne standarde.

Sezone i kontinenti

U prvoj sezoni 1950. je učestvovalo 18 ekipa. Inače jedina ekipa koja konstantno učestvuje, je Ferari . Nezvaničan prosečni budžet za jedan tim je od 75 do 500 miliona dolara.

Rekord najviše pobeda od ukupno 7 drži Mihael Šumaher, dok Ferari drži rekord u Svetskom prvenstvu konstruktora – ima ukupno 14 titula..

Na prvom svetskom prvenstvu bilo je svega sedam trka , 1980-ih je taj broj bio 16 ili 17 trka a u sezoni 2005. bilo je čak 19 trka.

Šest od sedam trka u sezoni 1950. bilo je u Evropi, a jedina trka van starog kontinenta bila je u Indijanapolisu koja je naknadno zamenjena Velikom nagradom SAD. Prva Južnoamerička trka bila je u Argentini, u Africi se prva trka održala u Maroku, u Aziji u Japanu a u Australiji je prva trka održana 1985 godine. Tradicionalno ime trke nosi naziv prema državi u kojoj se odvijaju.

Velika nagrada Bahreina je prva trka koja se održava na prostoru Bliskog istoka. Staza je napravljena u pustinji. Nove trke o nove staze grade se sve više u Kini i u Turskoj, na šta se gleda kao na veliku šansu za proširenje ovog visokoadrenalinskog sporta.

Contact