Lak prelazak na samostalni život

08/10/2014 17:34

Kretanje po prvi put sami u stan ili zakupljivanje bilo kog drugog objekta može biti teško, a uz to i skupo. Ali nije uvek tako. Ako sledite naše savete, iseljenje iz porodičnog doma po prvi put ne mora biti preterano stresno iskustvo. Postoje određena pitanja koje budući samostalalni ljudi pre iseljenja moraju da postave – gde sada želim da živim? Kako da objasnim porodici i prijateljima o svom potezu? Kako da znam da sam finansijski i emotivno sposoban da živim sam? Da li mi treba cimer?

 

Uvek je najbolje imati plan, naročito finansijski. Najbolje bi bilo da imate već zarađen novac za prva tri meseca zakupnine. To je obično standard po kojem zakupci posluju. Isto tako, većina zakupaca uzima i depozit u iznosu jedne mesečne kirije i koristi se da se tim novcem plati eventualna šteta priuzrokovana vašim nemarom. Budući da odluka od življenju samostalno nije mala, treba je planirati unapred, i ako se već odlučite na takav korak, bilo bi dobro da na vreme počnete da štedite, kako biste se osigurali da ćete imati potreban novac za životne troškove.

Vaši roditelji sigurno neće biti oduševljeni vašom idejom da se iselite. U svakom slučaju, trebalo bi da ih na vreme obavestite i da ih pitate za pomoć ukoliko vam je potrebna. Oni vam mogu dati dobar savet, pomoći vam pri preseljenju, pa čak i biti žirant ukoliko vam je to potrebno. Isto tako postupite i sa prijateljima, budući da i oni mogu da pomognu, a vama je svaka pomoć dobrodošla.

 

Veoma važno pitanje jeste da li ćete živeti sami ili sa cimerkom. O ovome morate dobro da razmislite i da odlučite u skladu sa svojim karakterom, da li ste povučeni u sebe, ili otvoreni, lako prilagodljivi? Međutim, najčešći razlog za život sa nekim jeste finansijske prirode – jeftinije je deliti sve troškove sa nekim. Ako se i odlučite da živite sa nekim, postarajte se da vam ta osoba odgovara po pitanju higijene, poverenja, pouzdanja, odgovornosti, da li sa tom osobom možete normalno da razgovarate, da li poštuje dogovore i mnoga druga pitanja. Najbolje bi bilo da za cimera odaberete nekoga sa kojim ste već provodili vreme, bilo na putovanjima ili ovako, jer tako već imate neka predznanja o tome kako funkcioniše ta osoba.

 

Takođe je veoma važno da izaberete dobru agenciju za nekretnine sa kojom ćete poslovati. To je ujedno i najlakši i najsigurniji način da se zaštitite od bilo kojeg vida prevare. Ugovor o zakupu stana potpišite tek kada ste ga detaljno pročitili i otklonili sve neodoumice. Ukoliko posedujete kućnog ljubimca ili ste pušač ne zaboravite i to da naglasite u agenciji, kako u budućnosti ne bi bilo nekih nesuglasica i nesporazuma.

 

Živeti samostalno po prvi put je veliki korak u životu i važno iskustvo. Ali može biti izuzetno stresno i skupo, ako uradite nešto pogrešno. Pravljenjem dobrog plana sa pravim ljudima i u pravom stanu možete od tog dela života izvući maksimum i zauvek ga pamtiti po dobrom.

 

Contact