Najbolja letovališta u Italiji

08/10/2014 17:29

Italija je još jedna destinacija do koje se može stići brzo i lako, bilo da idete avionom, kolima ili autobusom. S obzirom da je Italija uglavnom okužena morem imate razne mogućnosti za letovanje a u svakoj će vas sačekati ukusna i zdrava hrana, dobra muzika i obala koja svojom lepotom ostavlja bez daha. 

Nalazi se, kao što vam je već poznato na samom jugu Evrope, na Apeninskom poluostrvu, a Italiji pripadaju i tri ostrva u Sredozemnom moru. Pored Sredozemnog, Italija izlazi i na Jadransko, Ligursko, Jonsko i Tirensko more. Specifična je i zbog toga što se u njoj nalaze još dve države, a to su San Marino i Vatikan.  Nacionalna valuta je, kao i u većini zemalja Evropske Unije, evro.

Turizam je veoma razvijen a ovo su omiljene destinacije kada je u pitanju letovanje u Italiji:

 

 

Sicilija - Sicilija je čuveno ostrvo koje se nalazi na samom jugu Italije. Poznato je po mnogo čemu a najviše po svom aktivnom vulkanu Etni. Ujedno je i najveće ostrvo na Mediteranskom moru. Najveći grad na ostrvu je Palermo. Turisti na Siciliju ne dolaze samo zbog kupanja i sunčanja već i zbog mnogih znamenitosti koje se mogu videti na ostrvu. Preporučuje se poseta mestu Taormina, a odavde možete otići i na fakultativni izlet na Etnu.  Pored toga interesantno je posetiti i Sirakuzu, koja je pravi doživljaj za ljubitelje arheologije. Turisti tvrde da se najlepša plaža na Siciliji nalazi u mestu San Vito lo Kapo, ali zaobiđite ovu lokaciju ako planirate neko jeftinije putovanje u Italiju. Ponudu za Siciliju je, inače,  veoma teško naći u Srbiji, pa i ako je nađete, nemojte se iznenaditi astronomskim cenama koje se kreću od petsto do hiljadu i po evra.

 

Lido di Jesolo - ovo je jedna od najpoznatijih plaža i letovališta u Italiji. Nalazi se nadomak Venecije i Verone, tako da možete ovde letovati a videti mnogo toga. Do Venecije se stiže turističkim brodićima, i ukoliko letujete u ovom delu Italije, obavezno odvojte jedan dan i posetite i Veronu i Veneciju. Plaža Lido di Jesolo je dugačka  nekih petnaest kilometara, a izlazi na Jadransko more. Kao i svako letovalište, ispunjena je velikim brojem kafića, plažnih barova, restorana italijanske kuhinje, butika, suvenirnica....Što je najbitnije, cene su nešto pristupačnije od ostatka italijanskih letovališta, pa preko agencije možete letovati u nekom skromnom hotelu sa dve zvezdice za svega dvesta evra po osobi, pa i manje. Ako idete na more sa malom decom budite bezbedni jer je dubina daleko od plaže. One koji vole igre na vodi, obradovaće činjenica da je u blizini akva park. Tu su još i poznati golf klub, velnes centar kao i brojne trgovine sa pristupačnim cenama. 

 

Rimini - evo još jednog letovališta na obali Jadranskog mora i relativno pristupačnog za prosečan srpski džep. Po reputaciji i noćnom provodu ne zaostaje za Lido di Jesolom. U ponudi ćete imati fakultativne izlete u San Marino, Firencu, Bolonju, itd, a i u samom Riminiju možete videti mnoštvo starih građevina i muzeja.  Turisti koji su imali sreće da letuju ovde kažu da su i more i plaža čisti a domaćini veoma ljubazni i komunikativni, mada ne očekujte od Italijana da sa vama razgovaraju bilo kojim jezkom a da nije italijanski. Do Riminija vas očekuje nešto više od deset sati vožnje kolima ili autobusom. 

 

Sorento - mesto koje izlazi na Tirensko more, a nalazi se u Napuljskom zalivu. Krečnjačke bele stene koje ga okružuju  čine ovo letovalište posebnim. Ono što možete posetiti dok letujete ovde su Napulj i ostrvo Kapri, ali i Vezuv i Pompeja, legendarni grad koji je pre nekoliko vekova nestao pod vulkanskim pepelom. Ipak o plažama u Sorentu turisti baš i nemju lepo mišljenje, jer su kamenite.

Contact