Navigacione mape i smart mobilni telefoni

08/28/2014 09:50

Mogućnost navigacije jedna je prednosti korisnika pametnih telefona. Činjenica je dasu nam mobilni telefoni uvek pri ruci, a u novije doba, imaju mnogo više opcija u odnosu na pre samo desetak ili čak i samo pet godina.

Pored telefoniranja, mobili poseduju opcije kamere, snimanja glasa, diktafona, štoperice, mp3, interneta, navogacioni sistem...

 

Sve navedeno ali i još dosta toga smesti se u mali mobili aparat koji stalno obogaćujemo novim aplikacijama koje redovno ažuriramo. Iz časa u čas, na tržištu je sve više inovacija.

U tom bogatstvu izbora, naravno da je teško izabrati pravi sistem za navigaciju. Lakše bi bilo da ih je svega nekoliko, ali u moru ponuda, nije baš lako snaći se. Evo spiska i osnovnih karakteristika tri aplikacije za pametne mobilne telefone.

Motion X GPS – iOS

Ovu aplikacija je vrlo korisna i osim toga što nudi opciju navigacije za vozila, ima i navigaciju za džoging, štetanje, pa čak i voženje čamca.

Ali, aplikacija nije besplatna. Kompanija, koja ju je napravila i izbacila na tržište, nudi još nekoliko sličnih sa različitim specifičnim opcijama. Tako na primer,ako imate i glasovnu aplikaciju, paket će koštati malo više od obične verzije – oko 10 dolara za korišćenje tokom godinu dana.

Ako vam treba precizna i kvalitetna navigacija za na primer period od mesec dana ili kraće vreme, imate opciju da kupite punu funkcionalnost ove aplikacije za oko 3 dolara, s tim što ovakav paket ne podržava našu zemlju.

Ovaj servis koristi Bing mape, svi putni pravci su vidljivi kao i trenutna vaša lokacija, ali pri traženju odredjenog dela grada, javlja se prava linija a ne odredjena i konkretna ruta. Ipak, za putnike po Evropi, ova aplikacija se sigurno biti korisna.

Waze – Android i iOS

Interaktivna aplikacija koja je jedna od najkvalitetnijih aplikacije ove vrste. Može se preuzeti na Google Play radnji i u App Store-u. Ovaj društveni vid aplikacije ima opciju da sami korisnici mogu da postavljaju podatke o nekim dešavanjima na putu i važne informacije, na primer o odronima, problemima i zastojima na putu, i tako će obavestiti sve korisnike aplikacije o tim važnim činjenicama.

Osim davanja informacija ostalim korisnicima, ova aplikacija „beleži“ vaše navike i česte maršrute. Na taj način, lakše ćete naći lokacije koja najčešće posećujete.

Ovaj servis ima i mogućnost glasovne navigacije, mada na engleskom jeziku. Ako slučajno pogrešite pravac, automatski će Vam odrediti novu, drugu prihvatljivu putanju do cilja. Zanimljivo je i to da vam je na raspolaganju opcija da vidite cene goriva na usputnim benzinskim pumpama što će vam u finansijskog smislu olakšati taj deo planiranja putovanja.

iGO My way – iOS i Android

iGO navigacija je najpre bila namenjena Symbian telefonima, ali je nakon toga, postala dostupna za pametne telefone i IOS uredjaje. Ovo je jedna je od najkvalitetnijih aplikacija u svojoj klasi. Kvalitet mapa, grafika i brzina GPS pozicioniranja je zaista medju najboljima.

Na iGO navigaciji takodje se mogu videti i 3D modeli nekih zgrada u Srbiji kao što su Skupština, Beogradjanka, Narodno pozorište...

Lociranje se vrši veoma brzo, i nije Vam neophodna mobilna mreža - ni za pozicioniranje, ni za planiranje rute. Jedino što Vam je potrebno je – veza sa satelitom.

Glasovna podrška omogućena je i na srpskom jeziku što je svakako još jedna preporuka da instalirate ovu aplikaciju. Nekada Instaliranje aplikacije može biti malo komlikovanije. Može se naći na App Store-u, ali je nedostatak to što je skupa i staje oko 70 eura.

Još jedna stvar koju treba imati u vidu je i to što će ova aplikacija upotrebiti oko 2GB na telefonu.

Contact