Uloga SEO optimizacije

08/10/2014 17:35

Ako hoćete da imate kvalitetnu web stranicu, obavezno je da poznajete makar osnovne metode rada koje će omogućiti da Vaša strana ima željeni broj posetilaca. Dodatna prednost je poznavanje činilaca koji doprinose on page SEO optimizaciji, zatim ako je dizajn sajta atraktivan i kvalitetan a sadržaj bogat. Tek onda kada su ovi uslovi ispunjeni, može se govoriti o pozicioniranju na pretraživačima.

Pošto je i SEO Web dizajn postao jedan od faktora za uspešno rangiranje sajtova na pretraživačima i nešto bez čega se ne može, svaki web dizajner, mora detaljno da se upozna sa tematikom koju sajt obradjuje još pre početka kreiranja sajta.

Zahtevi vlasnika kao mušterije

Želje i zahtevi vlasnika sajta jesu važan faktor i treba ih uzeti u obzir, kada se donosi konačna odluka kako će se ostvariti zacrtani cilj a to je dobro optimizovana web stranica, sa dopadljivim dizajnom koji će odobriti vlasnik a koji će biti zanimljiv i atraktivan mogućim posetiocima. Bez dizajnera nema optimizacije, jer je u posao kreiranja jedne web stranice obavezno uključiti svo znanje i veštine web dizajnera i sve druge moguće izvore i alate.

Primetili ste da izgled sajtova drastično varira. Tu su sajtovi koji su nadprosečni i koji Vas zaintrigiraju na prvu loptu. Reč je o sajtovima koji zadovoljavaju sve kriterijume uspešne optimizacije. S druge strane, imate sajtove bukvalno napravljene za jedan dan i do kojih ste verovatno došli sasvim slučajno. Ako malo istražujete kada ste na internetu, možete analizirati dosta primera, i dobrih i loših. Kvalitetnom stručnjaku je dovoljno da baci samo jedan brzo pogled na sajt i odmah će Vam reći da li je taj sajt izradjen uz poštovanje prioriteta SEO optimizacije ili je sadržaj napravljen na brzinu.

Ipak, na stranice koje su kvalitetno optimizovane, ne dolazi se slučajno, već je to zahtevalo dosta rada i vremena. Kako bi sajtovi lakše isplivali na površinu u moru sličnih sajtova, i kako bi bili pri vrhu pretrage, potrebno je striktno poštovanja SEO kriterijuma i pravila. Tako će se do Vas lakše doći nego do onih koji ta pravila ne poštuju.

Jednostavno rečeno – atraktivan dizajn sajta i pravilna optimizacija - jednako - veliki broj zadovoljnih posetilaca.

Ključne reči i fotografije

Srce sadržaja kvalitetnog sajta su ključne reči. Posao web dizajnera je da te ključne reči što više približi korisnicima sajta. Način približavanja ključnih reči posetiocima može biti odbojan u slučaju da ključne reči neprirodno naglašavate ili ih stalno nabrajate. Ovakvi sajtovi jasno daju signal da je reč o amaterima ili ljudima koji žele da na brzinu dodju do što više poseta (razočaranih čitalaca) sve do momenta dok ne budu kažnjeni od strane Googls i drugih pretraživaa.

Dakle, ključne reči je neophodno naglasiti na prirodan i jednostavan način i to tako da privuku pažnju i da čitaoci budu zadovoljni.

Mesta za postavljanje ključnih reči su od bitnog značaja. To su pozicije kao što su ime sajta, navigacija i meni, domen, podnaslovi , opisi naslova, tekst na glavnoj stranici, footer linkovi …

Pošto slika može reči više od hiljadu reči, potrudite se da i fotografije koje su deo sadržaja vašeg sajta budu optimizovane.

Morate učiniti što više možete kako bi Google i ostali pretraživači prepoznati Vaše fotografije.

Slika daje informaciju na osnovu tagova- alt tag i title tag, i to su dva najjača oružja koja treba koristiti kod opisivanja sadržaja slike.

Da biste naglasili važnost slika u sadržajima, preporuka je da birate relevantne fotografije koje nisu preobimne za učitavanje, na primer - od 60kb do 230kb sa rezolucijom od 72dpi.

Koristite minimum alt tag pošto on govori pretraživačima o čemu se radi na slici. Dakle, ako fotografija zahteva naslov, iskoristite to na najkorisniji način.

Contact